Design Centre Figueras International Seating

Design Centre Figueras International Seating

Designer
Miriam Castells Studio
Location
Lliçà d'Amunt, Spain
Project Year
2016
Category
Offices
JOSÉ HEVIA
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Air conditioningMitsubishi Electric Trane HVAC US
SupplierCatalonia Ceramic
ManufacturersCortizo
FlooringEuroquimica
Air diffusionMadel s.p.a.
Graphical elementsRubio Arauna Studio

Product Spec Sheet
Air conditioning
Supplier
Manufacturers
by Cortizo
Flooring
Air diffusion
Graphical elements

Design Centre Figueras International Seating

Miriam Castells Studio as Designers

Barcelona (Spain) June 2017.-Figueras International Seating, the company specializing in the design and manufacturing of high-end fixed seating and movable seating solutions for public spaces, inaugurated a new Design Centre designed by Miriam Castells Studio. The company wanted to update the facility at the core of all new product design and development, this coinciding in time with a renewal process of its corporate image.


The renovation had to consider the ultimate purpose of the centre which is, from this space, to study market trends, consumer needs as well as design, materials and finishes of Figueras new product generation. The whole project had to be conceived around that idea.


For the site of the Design Centre, an old warehouse was chosen, found in one of the factory premises, located in the outskirts of Barcelona, seeking to emphasize its “Industrial Design” tradition.


The connection between the different factory spaces creates a tangible union between the product design process and the product production process. In the same facilities are also found, in an adjacent building, Figueras International Seating headquarters.


In this context, the Design Centre’s concept seeks to preserve intact the space’s physiognomy and place a new module, non-invasive with the environment, where the new services needed by the client are found. The project sought a luminous and ample space that dialogues with the rest of the facilities in a friendly way.


For that purpose, the pillar and metal truss structure, roof skylights, windows openings and concrete pavement have been preserved. At the same time an open space loft comprising a new matte white metal structure and a composite metal deck is created. The ground floor spaces are delimited by glazed pine wood frames.


The space is divided into 2 floors. The lower one houses a historic and current product showroom, a meeting room, the photography set, the model workshop and the office and bathrooms area. On the upper floor is the open space studio, open to the whole.


To give the whole space more natural light, the project redesigns the main entrance access. Originally, it was opaque metallic in corporate red and is replaced by an iron and glass on which is printed the Design Centre graph. The entrance angles towards the interior which invites the user to enter.


At entrance level, the original industrial concrete flooring hosts the showroom area. The brand’s iconic designs are on display on minimal pine wood shelves. The latest news is exhibited on a white platform with geometric shapes.


When leaving the showroom behind, the space is divided into three zones of identical proportion: the office area and bathrooms, the model workshop and the photography studio. The access doors to these spaces follow the discourse of the main entrance door, with large glazed woodwork frames which provide natural light and harmony to the whole space. In front of the stairs, just on the right side of the door, the meeting room is located.


Climbing up the stairs we find the design studio floor. It is an open space which is enclosed by a parapet of concrete blocks completed by a pine wood handrail, acting as a balcony from which the lower floor can be viewed. The dominating piece in this room is the large white working desk, and like other spaces, the ancillary furniture is made in pine wood.


Featured Projects
Latest Products
News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment
29 Sep 2022 News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment

Part of a revitalization of downtown Montreal and the iconic Place Ville Marie and its esplanade, Si... More

The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More