nionohama-apartment-house-renovation

nionohama-apartment-house-renovation

Architect
ALTS DESIGN OFFICE
Location
Otsu, Japan
Project Year
2017
Category
Private Houses
fuji-shokai/ masahiko nishida

nionohama-apartment-house-renovation

ALTS DESIGN OFFICE as Architects

This plan is for renovating a room in a mansion with the view of the lake Biwa. The husband is keen on furniture and the wife loves plants. They live together with two cats. They have a newborn baby now. At this opportunity to have a new member in the family, they want to move to a new place. This is the reason why this project started. The plan was contemplated based on the concept "Cat, Furniture, and Plants."

photo_credit  fuji-shokai/ masahiko nishida
fuji-shokai/ masahiko nishida

We contemplated a space in which the living spaces of the cats and people are connected using furniture to allow them to live together comfortably.

photo_credit  fuji-shokai/ masahiko nishida
fuji-shokai/ masahiko nishida

Considering the space from the cat's point of view, we provided the furniture against the wall, so that the traffic lines of the cats could be provided between the pieces of furniture. Then, the storage space used by the people and the houseplants were allocated in the space thud designed.

photo_credit  fuji-shokai/ masahiko nishida
fuji-shokai/ masahiko nishida

By this, we designed the room as a space where both the cats and humans find where to stay, with some places where the eye levels of the cats and humans are equal, so that they can feel the presences of each other.

photo_credit  fuji-shokai/ masahiko nishida
fuji-shokai/ masahiko nishida
photo_credit fuji-shokai/ masahiko nishida
fuji-shokai/ masahiko nishida

While the people live on the floor, the cats live on the extra spaces, like the upper spaces unreachable for the people, and the spaces close to the floor surfaces. The storage furniture are designed to be arranged such that furniture and home electrical appliance on floor can be positioned without wasting the space. It was improved to be a wonderful space for humans and cats by designing it to maximize the utilization of the unused space and taking the two factors, the storage furniture and the cat walk into consideration.

Caption

Read story in 日本語

Featured Projects
Latest Products
News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More

10 living rooms where white sofas take centre stage
23 Jan 2023 Specification
10 living rooms where white sofas take centre stage

In a conversation about living rooms, it is a safe bet that a sofa is the first thing that pops up i... More