Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design

Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design

7 Dec 2022 News

Recently completed by LMN Architects, the renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low carbon and circular design through meticulous carbon accounting and an inventive approach to the reuse of materials. Located on the 8th floor of Seattle’s historic Norton Building, the completed project achieved an estimated 65% carbon reduction compared to a typical remodel of an empty shell. 43% of this reduction comes from the salvage or reuse of existing materials—the remainder of the savings comes from the specification of low-carbon options.

photo_credit Benjamin Benschneider
Benjamin Benschneider

Collaborating with a broader team of local fabricators, vendors, contractors, and clients, the architects carefully searched for repurposed materials that would otherwise end up in the landfill. These efforts resulted in a reception feature wall made entirely of wood offcuts from local manufacturers, a glazed entry composed of glass salvaged on-site, and a custom conference room tabletop made from a fallen tree in a nearby neighborhood of Seattle. 

photo_credit Benjamin Benschneider
Benjamin Benschneider

Other measures included retaining still functional materials wherever possible such as existing carpet tiles and as many of the existing partitions. Every existing material was cataloged and tracked to maximize reuse on-site or elsewhere.

Alongside this, new accents in shades of blue that harmonize with Hines’ iconic brand red are located strategically throughout the space. New spaces in line with modern office concepts include additional conference rooms, breakout spaces, a kitchenette for staff, and a sizable communal work area. 

photo_credit Benjamin Benschneider
Benjamin Benschneider

In addition to sustainability goals, the project also sought to reach out to the surrounding community. For example, insulation from demolished partitions was donated to local rebuilding efforts resulting from a recent regional floor. Further, feature artwork comes from ArtLifting, a platform for artists that have been traditionally underrepresented in the art world.

photo_credit Benjamin Benschneider
Benjamin Benschneider

Regarding the project, Jennifer Chen, Principal at LMN Architects, says: “The Hines Seattle Headquarters is the next step after our recent and extensive research on the embodied carbon impact of cyclical interior renovations. Knowing the significance of our impact led us to examine and reconsider how we practice, and what we can do to further mitigate the amount of carbon the building industry generates. The collaboration with Hines and Sellen Construction towards this common goal has been extremely rewarding, and we are proud of what we have accomplished together with our team.”

photo_credit Benjamin Benschneider
Benjamin Benschneider
Related Content
Latest News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More

10 living rooms where white sofas take centre stage
23 Jan 2023 Specification
10 living rooms where white sofas take centre stage

In a conversation about living rooms, it is a safe bet that a sofa is the first thing that pops up i... More

Featured Products
Featured Projects