Fig Tree Pocket 60s House

Fig Tree Pocket 60s House

Architect
Bligh Graham Architects
Location
Brisbane QLD, Australia | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Toby Scott
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Facade claddingJames Hardie
EasyLap Panel
Scyon Axon
Interior TilesArtedomus
Yohen Border
WallpaperCole & Son
Hicks' Hexagon
RoofingLysaght
Trimdeck Zincalume
TapwareSussex
Scala
Aluminium windowGJames

Product Spec Sheet
Facade cladding
Scyon Axon, EasyLap Panel by James Hardie
Interior Tiles
Yohen Border by Artedomus
Wallpaper
Hicks' Hexagon by Cole & Son
Roofing
Trimdeck Zincalume by Lysaght
Tapware
Scala by Sussex
Aluminium window
by GJames

Fig Tree Pocket 60s House

Bligh Graham Architects as Architects

The Fig Tree Pocket 60s House was an exercise in breathing new life into a tired and poorly renovated 1960s house. The original house was typical of its time - flat roof, low ceiling, central clerestory windows. While having wonderful views to the river to the south, little north light reached the interior and there was no external space that could access northern light or winter / morning sun.

photo_credit Toby Scott
Toby Scott

The renovation and extension works reworked the entire main floor, opening up the middle of the house from north to south with the kitchen in the middle. Kids bedrooms and bathroom were then allocated to the east side and Master bedroom suit (and existing garage) to the West.  Running across almost the entire width of the house was a rebuilt central clerestory window pop up orientated to north in lieu of the existing south orientation.

photo_credit Toby Scott
Toby Scott

Additional ceiling height was sneaked by removing the plasterboard ceiling and exposing the existing hardwood rafters.  In addition to the internal works a new entry path / gatehouse together with an outdoor room was constructed to make a northern outdoor sitting and entertaining area connected with the small amount of flat lawn on the property.

photo_credit Toby Scott
Toby Scott

This enables the three young boys to seamlessly flow from their bedrooms and play area to the outside whilst remaining in full view of the kitchen. A sympathetic but not derivative material palette to that of the era of the house was developed – new and retro elements combined to make warm and rich interior and exterior spaces. The external materials were chosen to be sensitive to the original house yet durable and low maintenance to ensure the house can withstand many future years to come.

photo_credit Toby Scott
Toby Scott
photo_credit Toby Scott
Toby Scott
photo_credit Toby Scott
Toby Scott

Material Used:
1. Facade cladding: James Hardie Easylap, Sycon Axon, Brick Retaining PGH Brick and Pavers Frost 
2. Flooring: Blackbutt Timber with Treatex Stain and Hardwax Oil, Wincklemans Dark Green Tile 
3. Doors: Custom New Guinea Rosewood timber joinery RWD Joinery
4. Windows: Aluminium window – Gjames, Custom New Guinea Rosewood timber joinery RWD Joinery 
5. Roofing: Lysaght TrimdeckZincalume
6. Wall paper: Hick’s Hexagonal Wallpaper Cole & Son 
7. Interior Tiles: Yohen Border YB15 Artedomus
8. Tapware: Scala Sussex

Read story in ItalianoFrançaisEspañolPortuguês and Deutsch

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Oaxaca's Plúmula offers a workshop, meeting place, refuge, and home centered around a celebrated Flamboyán tree
8 Dec 2022 News
Oaxaca's Plúmula offers a workshop, meeting place, refuge, and home centered around a celebrated Flamboyán tree

In the City of Oaxaca, this project by Espacio 8 Arquitectura sees the transformation of a delipidat... More

Manitoba Beach House by Cibinel Architecture
8 Dec 2022 News
Manitoba Beach House by Cibinel Architecture

Under the changing waterscapes and prairie skies of Victoria Beach, Manitoba, this 2,000-square-foot... More

Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety
7 Dec 2022 News
Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety

Comprising shifting volumes suspended over a steeply sloping urban site, Pacific Heights Residence b... More

Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design
7 Dec 2022 News
Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design

Recently completed by LMN Architects, the renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm f... More

Famed Dutch manufacturer FritsJurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners
6 Dec 2022 Sponsored Articles
Famed Dutch manufacturer Fritsjurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners

The time has come to announce the winners of this year's ‘FritsJurgens Best Pivot Doors’... More

Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills
5 Dec 2022 News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills

Immersed in a beautiful and hilly California landscape, Suspension House by Fougeron Architecture is... More

IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site
5 Dec 2022 News
IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site

Located in the northern part of Mérida (Mexico), The School of Business and Banking (EBC) by... More

Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More