Five Peaks Lookout
Peter Eckert
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior LightingFlos
Natural Wood FloorNorthern Wide Plank
Interior LightingSONNEMAN - A Way of Light
Thin-Line
PVC RoofingDuro-Last
DURO-TUFF® 80-MIL
WindowsFleetwood Windows & Doors
3-SERIES WINDOWS
Interior LightingTech Lighting
Element Entra

Product Spec Sheet
Interior Lighting
AIM by Flos
Interior Lighting
PVC Roofing
DURO-TUFF® 80-MIL by Duro-Last
Windows
3-SERIES WINDOWS by Fleetwood Windows & Doors
Interior Lighting
Element Entra by Tech Lighting

Five Peaks Lookout

Scott Edwards Architecture as Architects

Five Peaks Lookout sits at the heart of Oregon’s wine country in the Chehalem Mountains. Perched on a site offering expansive views of five different mountains (Jefferson, Hood, Adams, St. Helens, and Rainier), maximizing the scenery while maintaining an intimate connection to the sloped landscape posed a design challenge. With this challenge also came an opportunity to create a solution unique to the site and the client’s vision.

photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert
photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert

The home is organized in a bar running south to north with exterior covered spaces carving away at the volume of the bar. The home features floor-to-ceiling windows, and sliding doors are used in every east-facing room, all with the intent to blur the line between inside and out. The interiors are modern and clean, using contrasting blacks and whites and polished concrete floors. A variety of wood accents, like the feature stair treads and the kitchen island, are used throughout the home to warm the space and mirror the surrounding forest.

photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert
photo_credit Flyworx
Flyworx

In a dramatic move to maximize the view from the public rooms of the home, the living and dining spaces are cantilevered out over a steep drop, capturing a 270-degree view of the site and all five mountain peaks. The cantilever is supported by a concrete double-sided fireplace and chimney structure and floats above the landscape as it slopes more steeply to the north into the valley of a small perennial creek. The cantilever informs the design language carried throughout the home by inspiring ‘suspended’ elements. 

photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert
photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert

The interior design honors the indoor-outdoor aesthetic by relating finish materials to the architecture outside—the main bathroom’s dark wall tile connects to the ebony-stained exterior siding, which wraps through the glazing and defines the main hallway. Elemental materials like concrete, wood, and steel are used throughout, giving the minimalist architecture richness and a natural feel.

photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert
photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert

Team:

Architects: Scott Edwards Architecture

Engineers: MD Structural Engineering; HHPR - Harper Houf Peterson Righellis Inc.

Landscape Architects: Shapiro Didway

Contractors: IBuildPdx Company LLC 

Other Participants: O-llc

Photo Credits: Peter Eckert, Jeremy Bittermann, Flyworx Drones

photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert
photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann

Materials Used:

Facade cladding: Cedar, Lakeside Lumber
Flooring: Wood, Northern Wide Plank
Doors: Portland Millwork 
Windows: Fleetwood Windows and Doors, 3 Series
Roofing: PVC, “Duro-Tuff 80-mil”, Duro-Last
Interior lighting: “ELEMENT Entra” Downlights + Wall Washes, Tech Lighting
Flos – Aim pendant. 
Sonneman – Thin Line

photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann

Read story in ItalianoFrançaisEspañolPortuguês and Deutsch

FIVE PEAKS LOOKOUT

Northern Wide Plank as Natural Wood Floor

A minimal marvel in the heart of Oregon’s wine country, Five Peaks Lookout invites the outside in. The cantilevered home calls on floor to ceiling fenestrations and naturalistic materials that let a sweeping view of the Cascades take centre stage. Paired with the home’s classic palette and effortless, almost Japanese simplicity, the wide plank flooring gives way to its clean, geometric lines. A board-formed concrete fireplace continues the linear rhythm, playing host to the homeowner’s art collection.

photo_credit Pete Eckert
Pete Eckert

“In a modern, minimalist home such as the Five Peaks residence, every surface becomes that much more critical to get absolutely right, and the NWP flooring helped bring the interior of the home together.”

Brian Campbell - Architect

photo_credit Pete Eckert
Pete Eckert
photo_credit Pete Eckert
Pete Eckert
photo_credit Pete Eckert
Pete Eckert

Read story in Italiano and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More

10 living rooms where white sofas take centre stage
23 Jan 2023 Specification
10 living rooms where white sofas take centre stage

In a conversation about living rooms, it is a safe bet that a sofa is the first thing that pops up i... More