GYM PAVILION AT GONZALO KORREAS STATE SECONDARY SCHOOL, JARAÍZ DE LA VERA, CÁCERES (SPAIN)

LANDÍNEZ+REY | equipo L2G arquitectos [ eL2Gaa ] as Architects

CONTEXT: The gym pavilion is built inside the plot of an existing school located at the south border of Jaraiz de la Vera, being accessible from an end-of-line street from Constitucion Avenue. Parallel to the north boundary of the plot, the new gym pavilion location responds to a double intention:


- to maintain the biggest area available dedicated to playground linked with both the existing school and the new pavilion. - to deal with the new street at the north and the future green area of the town .


In this way, a natural pedestrian connection from the town center is created, providing vehicular access and enabling school bus park area from the whole valley within a quiet street, making the access safer and more pleasant for the students.


CONCEPT: According to the different uses, headroom needs, natural light conditions and structural span requirements, the design is organized in two distinctive scales with a specific construction system.


On the one hand, the court area is conceived as the higher prismatic volume, facing the street at the north. On the other hand, the small ancillary areas consisting on smaller blocks with lower headroom, are located in relation with the external playground and sport court of the school.


COURT: An in-situ concrete perimeter wall around the court defines an abstract podium.


Above the heavy podium and in contrast with it, four light prismatic skylights enclosed with folded metal sheet, provide reflected natural lighting inside the court, avoiding glare.


BLOCKS: The small ancillary areas comprising changing rooms, storage, instructor office and plant rooms are included inside three free-standing blue glazed brick blocks.


In the areas between blocks, the connections between external areas and the different uses are accommodated. Over the blocks, a single roof defined by perimeter concrete beams which top level match with the concrete podium top level, provides covered external access area to the gym linked with the external playground.


The outstanding skylight at the south, located in the intersection between the court and the smaller blocks, creates the link element between the two scales.


COMPLEX SKYLIGHT: By means of three openings, the skylight light up alternately the changing rooms and the court.


Outwards is covered by hole punching folded metal sheet. Indoors, the blue glazed brick blocks reach the court roof level

Featured Projects
Latest Products
News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment
29 Sep 2022 News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment

Part of a revitalization of downtown Montreal and the iconic Place Ville Marie and its esplanade, Si... More

The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More