Live Work Share House

Live Work Share House

Architect
Bligh Graham Architects
Location
Samford Village, QLD, Australia | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Christopher Frederick Jones
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior lightingCaribou
Harvard
Razor LED
Boxster
Facade claddingAmpelite
Winderglas Flat Fibre Glass
TilesArtedomus
Yohen Border
PlywoodBig River
Armourpanel®
Brass pullsAuhaus
Dining ChairsCosh Living

Product Spec Sheet
Interior lighting
Boxster, Razor LED, Harvard by Caribou
Facade cladding
Winderglas Flat Fibre Glass by Ampelite
Tiles
Yohen Border by Artedomus
Plywood
Armourpanel® by Big River
Brass pulls
by Auhaus
Dining Chairs

Live Work Share House

Bligh Graham Architects as Architects

The LiveWorkShare House proposes a typology that enables sensitive densification of the Australian suburbs above latitude 30°S. It sits between the scale of a detached house and low-rise attached housing on a standard narrow block.  Addressing the post-covid boom in working from home, and the current housing crisis, it is comprised of a house, a small commercial office and a self-contained flat - each with independent entries, privacy and strong connection to gardens. 

photo_credit Christopher Frederick Jones
Christopher Frederick Jones

Density has been combined with permeability and generous open space - a mini tropical village through which one can journey from street to street and creek beyond - a radical non-domestic sub-urban gesture.It is a positive contributor to the community with porous activated street edges and verge vegetable gardens. Aseries of single room deep pavilions have been arranged around a central courtyard and are separated by ‘micro-courtyards,’ offering all parts of the project excellent amenity, and enhancing the flexibility of use with many permutations of program possible.

photo_credit Christopher Frederick Jones
Christopher Frederick Jones

The typological exploration was given contextual specificity with forms and materials that talk to the semi-rural village setting. Robust external materials including reclaimed timber and metal cladding, offset understated warm interiors of silky waxed and stained plywood - spaces of retreat that offer respite from heat and glare. The longevity of the metal cladding and roof ensures roof eaves are not required to offer weather protection. Solid aluminium awning windows ensure rooms can still look out into garden spaces during days with intense sun or rain. The ground floor concrete slab and sturdy blockwork walls offer a low maintenance solution whilst acting as a thermal mass throughout the year.

photo_credit Christopher Frederick Jones
Christopher Frederick Jones

As a prototype for the densification of the suburbs and adaptable housing/workspaces, its sustainability goes beyond material specification and thermal performance.  The flexibility of the design ensures its long term relevance, thereby enabling maximum benefit from its embodied energy, as well as sustaining community.

photo_credit Christopher Frederick Jones
Christopher Frederick Jones
photo_credit Christopher Frederick Jones
Christopher Frederick Jones
photo_credit Christopher Frederick Jones
Christopher Frederick Jones
photo_credit Christopher Frederick Jones
Christopher Frederick Jones
photo_credit Christopher Frederick Jones
Christopher Frederick Jones
photo_credit Christopher Frederick Jones
Christopher Frederick Jones

Material Used:
1. Facade cladding: Trimdeck Zincalume, Shadowclad Plywood, Ampelite Winderglas Flat Fibre Glass
2. Flooring: Concrete floor Hanson Green Concrete, Big River Blackbutt Armorpanel Plywood
3. Doors: Aluminum doors, Gjames, Custom Vic Ash Sashes by RWD joinery, reclaimed head and sills
4. Windows: Aluminum windows, Gjames, Custom Vic Ash Sashes by RWD joinery, reclaimed head and sills
5. Roofing: Trimdeck Zincalume
6. Interior lighting: Caribou Lighting – Boxster External wall lights, Razor LED, Harvard Wall lights
7. Interior furniture: Dining Table by Jardin, Dining Chairs Cosh, Brass pulls by Auhaus
8. Tapware and Sinks: Roger Seller
9. Lining: Birch Plywood – Whittle Wax finish
10. Tiles: YB12 Artedomus in Kitchen and Bathroom

Read story in ItalianoFrançaisEspañolPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Oaxaca's Plúmula offers a workshop, meeting place, refuge, and home centered around a celebrated Flamboyán tree
8 Dec 2022 News
Oaxaca's Plúmula offers a workshop, meeting place, refuge, and home centered around a celebrated Flamboyán tree

In the City of Oaxaca, this project by Espacio 8 Arquitectura sees the transformation of a delipidat... More

Manitoba Beach House by Cibinel Architecture
8 Dec 2022 News
Manitoba Beach House by Cibinel Architecture

Under the changing waterscapes and prairie skies of Victoria Beach, Manitoba, this 2,000-square-foot... More

Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety
7 Dec 2022 News
Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety

Comprising shifting volumes suspended over a steeply sloping urban site, Pacific Heights Residence b... More

Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design
7 Dec 2022 News
Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design

Recently completed by LMN Architects, the renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm f... More

Famed Dutch manufacturer FritsJurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners
6 Dec 2022 Sponsored Articles
Famed Dutch manufacturer Fritsjurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners

The time has come to announce the winners of this year's ‘FritsJurgens Best Pivot Doors’... More

Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills
5 Dec 2022 News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills

Immersed in a beautiful and hilly California landscape, Suspension House by Fougeron Architecture is... More

IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site
5 Dec 2022 News
IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site

Located in the northern part of Mérida (Mexico), The School of Business and Banking (EBC) by... More

Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More