SECONDARY SCHOOL AND COOKING SCHOOL IN PLASENCIA
Jesús Granada

STATE SECONDARY SCHOOL AND COOKING AND RESTAURANT VOCATIONAL TRAINING, PLASENCIA, CÁCERES (SPAIN)

LANDÍNEZ+REY | equipo L2G arquitectos [ eL2Gaa ] as Architects

CONTEXT: The School is located in the west border of the city of Plasencia, within the San Miguel neighbourhood, and is bounded by a small industrial area to the south and an undeveloped area to the west. The building is placed alongside the existing train rail, with a significant level change of 12 meters across the site.


It provides Compulsory Secondary Education, Higher Secondary Education and Cooking and Restaurant Vocational Training facilities.


CONCEPT: The building´s architecture is a product of its orientation and surrounding context. It operates in two distinctive modes to respond to the specific constraints of the site and to organize the complex brief. The design takes advantage of the existing topography to create a podium, above which a two storey lecture room building rises, floating above the podium. The appearance and construction of the proposal respond to this duality.


PODIUM: The Podium accommodates significant level change across the site with the aim of reducing earth moving. Conceived as a dark brick massive volume it creates a new frontage to the rail train as well as a new rooftop multi-use games area matching the upper level of the plot, maximizing the available external play spaces on site. Two north-south wings comprising series of workshops and laboratories around internal courtyards are provided throughout the podium scheme, both sides of a central communal outdoor space, conceived as the main entrance of the High School. This playground provides access to a double-height hall, which opens onto the distant horizon to the south, organizing the circulation spaces in connection with the lecture room building above.


LECTURE ROOM BUILDING:


Designed as a two storey compact east-west block, the lecture room building sits above the podium containing a north-facing row of classrooms and a south-facing mix of ancillary spaces and stairs.


The elevations provide a rhythmic composition of precast concrete panels with glass and dark colour rendered openings, modified according to the orientation and the uses contained. Internally, the coloured tiled ancillary volumes provide a sense of direction while they contribute to a greater variety.

Featured Projects
Latest Products
News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment
29 Sep 2022 News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment

Part of a revitalization of downtown Montreal and the iconic Place Ville Marie and its esplanade, Si... More

The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More