Wandsworth House

Wandsworth House

Architect
Finkernagel Ross
Location
Wandsworth Common, London | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Anna Stathaki
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Kitchen TapsQuooker
PaintingFarrow & Ball
Cornforth White, Strong White
SofaSedilia
ROLL TOP SOFA, SENNEN CURVED SOFA
Rear Facade Cladding NEOLITH by TheSize
Mont Blanc
FinishesJoseph Giles
DBZW: Dark Bronze Waxed
Kitchen FlooringInopera Group
Silkystone Light

Product Spec Sheet
Kitchen Taps
Painting
Cornforth White, Strong White by Farrow & Ball
Sofa
ROLL TOP SOFA, SENNEN CURVED SOFA by Sedilia
Rear Facade Cladding
Mont Blanc by NEOLITH by TheSize
Finishes
DBZW: Dark Bronze Waxed by Joseph Giles
Kitchen Flooring
Silkystone Light by Inopera Group

Wandsworth House

Finkernagel Ross as Architects

Wandsworth House is an existing Victorian terraced property situated within the ‘Wandsworth Common’ Conservation Area in West London just south of Fulham and the River Thames.

photo_credit Anna Stathaki
Anna Stathaki
photo_credit Anna Stathaki
Anna Stathaki

It’s always a point of discussion with a potential client – does one buy a property and renovate straight away or move in, settle, and live in it first?  It’s an attractive thought, moving into a completed home - combining the stress of it all into one long process knowing that when it’s done, it’s done -  a huge sigh of relief in the eyes of many of our clients. 

photo_credit Anna Stathaki
Anna Stathaki

Yet some take a different approach, they move in with a view to understanding the house and how they will live in it better.  Where is the best spot for a morning coffee with a friend, how does the light move through the house, where will they retreat from the world, where will they enjoy a long lazy lunch with family and friends?  There is merit in this view especially with those clients who see their property as their forever home.    

photo_credit Anna Stathaki
Anna Stathaki

So was the case with our clients at Wandsworth House.  Having lived in their home for many years and unsuccessfully been through the process of re-thinking the way their home worked before, our clients were clear in what they wanted:  a razor-sharp, unobstructed, contemporary new space that contrasts from their traditional Victorian home, dramatic ceiling heights, and sun, sun and more sun.  A space which looks simple but actually is anything but.  For them, this project was more about changing the way they live rather than creating more space.

photo_credit Anna Stathaki
Anna Stathaki

Our work often involves taking a very complicated idea and distilling it down to something elegant and simple which creates that moment of impact when you step into a space.  As with so many, the unobstructed part of the brief was what proved to be the challenge.  So, we set to work with our Structural Engineers, SD Structures, sketching and modeling ways in which we could support the extraordinarily long first floor closet wing extension above so that we could have a space below which was completely free of any columns.  This would require not one, but two, structural cantilevers and because we love a challenge we decided that not only would you not see any visible structure in the space below but we would also accentuate the hovering first floor extension by wrapping it with glass in order to let the light flood in.

photo_credit Anna Stathaki
Anna Stathaki

Our clients now love the space we have created and it has changed their quality of life.  A dramatic yet simple, unobstructed and impactful space where their family and friends can come together, while keeping the more traditional layout of the existing home as private spaces for retreat is the result and in essence, exactly what they wanted.    
We couldn’t have asked for a better outcome.     

photo_credit Anna Stathaki
Anna Stathaki

Structural Engineers Project Description
As with many of our projects the Structural Engineers chosen as part of the team are critical to the projects success.  In this case we worked with SD Structures.  Creative, thinking outside of the box is essential in order to help us push the boundaries to what is possible to create.  Below, they describe their thinking behind the design.  This along with some structural diagrams should give a good indication of what goes on behind the scenes when trying to make something look so simple.  

photo_credit Anna Stathaki
Anna Stathaki

Our client wished for a striking focal point to their rear back extension. Various iterations led to a design which appears to float and leaves many questioning how it was achieved. Both the side and rear outrigger walls at ground level have been replaced with a double cantilever steel structure, nearly 9m long by 3m wide, and supports the upper outrigger levels and a fully glazed roof at ground floor. The cantilever structure required careful detailing with the steel beams concealed using brick slips, and provides a seamless support to the glazed roof without any visible structure resulting in the glass appearing to pass through the brickwork. The steelwork to the front and rear of the cantilevered structure provides framing to the perimeter of the glazing, allowing the centrepiece of the double cantilever to float surrounded by a sea of transparency.

photo_credit Anna Stathaki
Anna Stathaki

Team:

Architects: Finkernagel Ross 

Contractor: MH Costa 

Structural Engineer: SD Structures

Photogrpaher: Anna Stathaki

photo_credit Anna Stathaki
Anna Stathaki

Materials Used:

Fixtures & Fittings 
Kitchen Taps Quooker Fusion Square Tap
Kitchen Appliances Gaggenau, Liebherr and Bora
Kitchen Bulthaup via Kitchen Architecture
Display Cabinet Rimadesio display cabinet via Kitchen Architecture
Kitchen Worktop LG Hi Macs Lunar Sand G108

Finishes:
Kitchen Floor Silkystone Light by InOpera
Rear Facade Cladding Neolith Mont Blanc
Living Floor European Oak Herringbone by Trunk Flooring 

Ironmongery:
Joseph Giles  DBZW finish

Glazing :
Sky-frame sliding doors via Cantifix 
Structural glazing and rooflight via Cantifix

Furniture & Accessories :
Front Reception 
Sofa Sedelia - Roll Top Sofa 
Rug The White Company
Coffee Table Soho Home 
Side Table Soho Home
Chair Soho Home
Paint Colour Farrow & Ball Cornforth White on walls, skirting and architraves. Strong White on ceiling, cornices and windows
Bespoke Joinery MH Costa 
Art David Hardy

Middle Reception:
Chaise Lounge Cordemeijer Cleopatra daybed
Throw Ferm Living
Side Table Soho Home
Chair Soho Home
Paint Colour Farrow & Ball Cornforth White on walls, skirting and architraves. Strong White on ceiling, cornices and windows
Bespoke Joinery MH Costa
Accessories Maud & Mabel & Clients Own 

Kitchen / Dining:
Kitchen Table Another Country 
Dining Chairs Another Country (bench) / & Tradition
Accessories Maud & Mable & Clients Own
Art Puck Steinbrecher
Paint Colour Dulux bespoke colour 

Kitchen Lounge:
Sofa Sedelia - Sennen Curved 
Rug Urbanara  
Coffee Table John Lewis 
Side Chairs Six the Residence
Accessories Clients Own 
Blanket Zara Home

photo_credit Anna Stathaki
Anna Stathaki
photo_credit Anna Stathaki
Anna Stathaki

Read story in ItalianoFrançaisEspañolPortuguês and Deutsch

Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More

10 living rooms where white sofas take centre stage
23 Jan 2023 Specification
10 living rooms where white sofas take centre stage

In a conversation about living rooms, it is a safe bet that a sofa is the first thing that pops up i... More