Parametric design

An overview of projects, products and exclusive articles about parametric design

Product • By Estudio Guto RequenaDelírios Armchair

Delírios Armchair

Delírios is an armchair that uses both craftwork and digital ways of production. Its basis was digitally designed using parametric waffle programming, which is some kind of 3D modeling that creates a flow structures made with fittings. This structure was digitally made by CNC.  The name Delírios was chosen as a tribute to Flávio de Carvalho (1899-1973), the Brazilian artist who mixed in his creations design, painting, performances, set design and architecture as powerful social criticism. His creations inspire to date the Estudio Guto Requena.    Designed upon invitation of +55 Design. 2020  Concept: Estudio Guto Requena Creative Direction: Guto Requena Development: Bruno Baietto, Bernardo Yono Material: Multi... More

Project • By Studio ISATransports

Skywalk at The New Delhi Railway Station

New Delhi Railway Station is a major transportation node with approximate average foot fall of 450,000 people daily. The Airport Express line and the Yellow line of the Delhi Metro also have a subterranean underground station at the Ajmeri Gate side in-between the railway station and the Parking building . On the surface there is the Bhav Bhuti Marg and the drop off Zone of the Railway station. ISA Project consulting Pvt LTD ( STUDIO ISA) won the competition for the design of the Bridge addressing all the requirements in a creative, unique and modular way. The highly creative architecture design firm used cutting edge technology using Grasshopper , Rhino , Unreal engine to provide a unique structure with a Zinc Fish skin roof and cover ove... More

Project • By archelabBars

Anemos beach bar

The proposal aimed at the formation of a unique identity for the café Anemos Kourouta through the design of its interior implementing a singular system in its internal envelope.  This was pursued by the creation of a continuous inner “skin”, which derived from wind flow diagrams and was based on the name of the café (Ανεμος is wind in Greek). This interior surface covered the interior walls with a total length of 45 meters and surface of 230 m2. Caption The structure is a composite multi-leveled surface that extends gradationally upwards, towards the interior. The frame was composed by curved steel beams and the cladding was made out of orthogonal wood pieces with a gra... More

Project • By OFFTECHospitals

emergency operations center

Kaira Looro Architecture Competition 2020 More

Project • By GG-loopResidential Landscape

Mitosis - XS

Mitosis is the follow-up of a multi-awarded pilot project completed by GG-loop in 2019: Freebooter, a pair of prefabricated CLT (Cross Laminated Timber) apartments in Amsterdam, wrapped in a parametric timber louvered facade. The building was created using biophilic principles, connecting architecture with nature in order to improve the life quality of the people who use the building. GG-loop’s ambition to bring these qualities to multiple scales has resulted in Mitosis. The name Mitosis refers to the biological process of a single cell dividing itself into two identical daughter cells. It represents the modularity and the long-term adaptation of the system and serves as a metaphor for a flexible co-living organism where each residen... More

Project • By GG-loopResidential Landscape

Mitosis - XL

Mitosis is the follow-up of a multi-awarded pilot project completed by GG-loop in 2019: Freebooter, a pair of prefabricated CLT (Cross Laminated Timber) apartments in Amsterdam, wrapped in a parametric timber louvered facade. The building was created using biophilic principles, connecting architecture with nature in order to improve the life quality of the people who use the building. GG-loop’s ambition to bring these qualities to multiple scales has resulted in Mitosis. The name Mitosis refers to the biological process of a single cell dividing itself into two identical daughter cells. It represents the modularity and the long-term adaptation of the system and serves as a metaphor for a flexible co-living organism where each residen... More

Project • By TARIK ZOUBDI ARCHITECTESecondary Schools

concrete phrontistery

“ This space is about knowledge forever engraved in concrete ” Tarik ZOUBDI      The OCP institut for socio-educationnel promotion is a high school project, emerged from a desire to provide a new teaching building, fit for the 21st century education, for the children of OCP group workers in El Jadida  , Following a growing number of primary and middle school students last few years.       With a vision to encourage learning, sharing and interaction, the newly built high school was designed to link  the old middle school built in 2017 and the OCP residential developments nearby.     To ensure the safety of students and reduce traffic flow, the car park was designed... More

Project • By Powerhouse CompanyExhibition Centres

Loop of Wisdom

An Informal IconLiving up to the suggestiveness of its name, the Loop of Wisdom embodies a timeless architectural concept. Powerhouse Company’s design for a technology museum and reception center for a new neighborhood in Chengdu, China, is much more than an exuberant landmark. In addition to its obvious aesthetic appeal and cultural program, the fluid structure incorporates a spectacular public space – an undulating rooftop trail. This addition makes the Loop of Wisdom an accessible icon, rather than a remote beacon. It invites people to explore it and make it part of their regular walking or jogging routine.   Designed as a continuous ring, the loop’s form is archetypal and universal; organic and geometric; enigma... More

Project • By Quinzhee ArchitectureRestaurants

Parklet Miyagi

DesignThis unusual installation grew out of the desire of the Miyagi’s owners to expand their restaurant’s terrace in a unique way by occupying the parking space available in front of their business. From the very start of the design process, #teamquinzhee has partnered up with atelier mock/up which specializes in parametric conception and digital fabrication in order to transcend the limits of the project.  Inspired by the bistro’s identity and the rice terraces, the parklet catches the eye of the passers-by with its multiple openwork plans in organic and sinuous shapes while letting light through. The large bar runs the entire length of the facility and crisscrosses the massive black volume of the rice fields,... More

Project • By OWIU DESIGNOffices

Addp Office Transformation

The main ideas of the ADDP Office project are customization, brand identity and material exploration.  90% of the elements in the lobby design for ADDP Architects were customized and material choice played a large role in the visual and spatial layout of the office. The dark wood texture of the lobby extends into the reception area, where the ADDP Logo prominently rests above the desk. It is a design identity that immediately transports visitors into the world of ADDP, a firm built on legacy and strong principles but remains classic and relevant even as time passes.”   ADDP Architects is an Architecture firm from Singapore that is well-known for their widespread work all over the country, with a key focus on high-rise resi... More

Project • By Tomi atelier architectRestaurants

CAFÉ BURATINO

Café Buratino is located nearby central area of Vientiane, called Banh Nongbuathong. It is one of our interior design project for an office space that covers the total area of 83 sqm. The main design concept has been developed from a client’s brief, which is to create a space that uses local materials as much as possible, so that there is a strong connection between an interior space and a locally produced organic coffee beans that will be brought-in to the Café from Southern part of Laos. Hence, we have come up with a concept of “Maximize the Sense of Local Materials”. VATTAKAN OLEZ Since Rattans and Bamboos are the two command materials found in Laos, we have decided to use it as our main materials for the design... More

Project • By Atelier Alter ArchitectsSports Centres

BIT Sports Center

During modernization, education in China breaks away from the obsolete test-oriented mentality and gradually embraces comprehensive learning instead. Beijing Institute of Technology tries to invent an integrating learning model that units science and liberal arts. Sited in Liangxiang, the satellite city of Beijing, the BIT Sports Center, completed in July 2019, along with BIT Stadium, frame an entrance to extended BIT campus in the exurb. The project responses to the horizontality embedded in the site: with the panoramic landscape of Yan-Shan mountain chain as the background, the modern and post-modern campus as the midground, and the ambitious urban parks as the foreground.   The project bases its tectonic on “trajectory proj... More

Project • By Architectural Services DepartmentPavilions

The Serpentine, A Stargazing Facility

Design PhilosophyThe design is inspired by nature and for admiring nature. The curved ergonomics stargazing profile not just resembles the dynamics of the scenic shoreline of Sai Kung, but becomes a harmonic overtone of nearby landscape. A tranquil and comfortable spot for the busy Hong Konger to lie down and feel the beauty of the night sky at the middle of a country park trail. The light wood color with a touch of timber grain blends the design into Mother Nature.   As a counterpart to the vivid city, the project serves as a window to unveil the natural side of Hong Kong to local and tourist hikers. The conscious organic necklace-form respected the existing vegetation line of the abandoned campsite; which not just allows 360 degree... More

Project • By RSDAWellness Centres

Vurve Signature Salon, ECR

A destination for relaxation and rejuvenation, Vurve Signature Salon located in Palavakkam, Chennai enunciates splendour in both design and experience. The architects have envisaged the two- storeyed space to radiate opulence that serves as an exquisite escape from the humdrum of the city, housing various services that the users can avail. The entrance to the salon is through an iconic red door that rests against the subtle facade. The lift lobby encountered at the entrance leads to the first floor of the salon. Parametric forms combined with a vibrant theme create an exclusive experience for the visitors while endowing the salon with a distinct identity. The main hallway is a softly lit space with a parametrically-designed ceiling perched... More

Project • By Mailen DesignShowrooms

Knauf Showroom

Showroom, workplace and event space in Clerkenwell, London   Knauf Clerkenwell is a space for architects and a space to inspire architects, by presenting Knauf products and systems in a series of innovative ways. There's space here to sit down, pop up a laptop, have a coffee and to collaborate. Working closely with the product supplier Knauf's products are implemented in a multitude of ways throughout the interior, from the reception desk and furniture to the floors, walls and ceilings.   Supporting this background are a series of architectural installations around the showroom. A fan-like structure provides a window display drawing the eye through into the showroom. The installations attempt to show the innovation of the prod... More